מטפלת קוגניטיבית » סוגי טיפולים » טיפול בכעסים
לא נולדנו כעסנים! ובכל זאת אנחנו מרגישים הרבה פעמים כהר געש העומד להתפרץ.
מה גורם לנו לכעוס? איך מנהלים כעס? איך כעס משפיע על חיינו? אם לא נולדנו כעסנים אז איך הפכנו להיות כאלו?
כאשר אנו כועסים מתרחש במוחינו תהליך ״אוטומט״ של מחשבה שלילית וקשור באופן ישיר לאופן בו אנו מפרשים את הסיטואציה בה אנו נמצאים.
זה נובע מתוך מנגנון מוכר של ״הילחם או ברח״ (flight, fight, freeze).
כאשר אנו נמצאים במצב של איום ממשי אנו מגיבים בדרך כלל באופן של בריחה, מלחמה או קפיאה במקום. תגובות אלו טובות במצבים כאשר ישנה סכנה ממשית לחיינו. הם מאפשרים לנו תגובה מהירה והם הישרדותיים.
הבעיה המרכזית היא כאשר אנו פועלים עם המנגנון הזה גם כאשר לא נשקפת סכנה ממשית לחיינו. אני חושבת שכבר ברור לנו שכאשר אדם עוקף אותנו בתור בסופרלנד זה לא מהווה סכנה ממשית לחיים שלנו (ועדיין מעורר בנו כעס).
תחושת האי צדק קופצת מיד הקורבנות - לא רואים אותי - שוב פעם עבדו עלי - לא אכפת לו/לה/להם הילדים מעצבנים אותי - בעלי מאחר איך הוא לא חושב עלי? הכל מתיישב על היבט רגשי שאינו אדפטיבי לנו. לפעמים אנו ננסה להדחיק את הרגש ללא הצלחה עד אשר נלמד לווסת אותו דרך טיפול .
כעס שאינו מנוהל הוא הרסני ביותר שלא נאמר מתיש ומעייף, ממלא אותנו במרמור מיותר , תחושת קורבנות, ממלא אותנו בטינה, שנאה, זעם, ואפילו ברצון לנקמה.
הכעס פוגש אותנו בכל פינה בחיינו, אם זה בבית עם המשפחה המצומצמת או הגרעינית, בלימודים, בעבודה, בזוגיות, עם חברים ובהחלט גם בכבישים.
אז למה אנחנו עדיין בוחרים לכעוס? אי אפשר פשוט לוותר על רגש הכעס?
אז זהו שאי אפשר לוותר על הכעס! לכל הרגשות שקיימים בנו יש תפקיד חשוב עבורנו. אם נלמד להשתמש בהם בצורה נכונה הם אפילו עוזרים לנו. כך גם הכעס שהינו אחד מהרגשות הבסיסיים ביותר. אם הוא מתועל נכון יכול לעזור לנו להתגונן בפני עוולות שהם חלק מהחיים. הכסע מלווה בחרדות? הינכם מוזמנים להרחיב בקריאה על טיפול בחרדה ללא תרופות.
״רגשות של כעס לרוב באים לידי ביטוי בעקבות טריגרים של כאב שזכור לנו בצורה שלילית אדם שכועס לרוב בוחר טריגרים שמעוררים בו את תחושת הכעס״
כעס- רצוי ללמוד לנהל ולשלוט בו
כולנו כועסים מדי כמה ימים, כעס והבעתו חשובים לתקשורת ועדיף לא לשמור בפנים.
ובכל זאת, רבים מאיתנו נקלעים לעיתים לכעסים מהם אנו מתקשים להשתחרר.
לרוב, מדובר בכעס בעל משמעות גדולה עבורנו, שמגיע לאחר פגיעה מצד אדם קרוב או אכזבה או אירוע קשה אחר.
מעבר לפגיעה בקרובים לנו , הכעס שאנו חשים פוגע בעיקר בנו . הוא מפריע לנו ליהנות, לשמוח ולחיות
חיים מלאים ומסופקים הכעס לוקח מאיתנו כל חלקה טובה ומשאיר אותנו מותשים, חסרי אנרגיה ובעיקר עם תסכול תמידי.
רק לשם כך חשוב מאוד לקחת אחריות על חיינו ולהשתחרר מרגש הכעס!
הדרך האינסטינקטיבית והטבעית לבטא כעס היא להגיב באגרסיביות, אבל אנחנו לא יכולים להשתלח מילולית ופיזית בכל פעם שמישהו מעצבן אותנו. החוק, נורמות חברתיות והגיון מציבים מסגרת ברורה עד כמה רחוק הכעס שלנו יכול ללכת לפני שהוא יגרום לנו לצרות, ולכן אנשים משתמשים באסטרטגיות שונות להתמודדות עם כעס.
אחרי שהבנו כמה הכעס מכלה אותנו, ואינו אדפטיבי לחיי היום יום שלנו ובעיקר מונע מאיתנו לחיות חיים רגועים ומסופקים. יש מה לעשות וזה לא בשמיים, היכולת לשלוט בתגובות הכועסות שלנו ותיעול הכעס לאפיקים חיוביים יכול לעזור לכם להגשים המון מטרות. למידה על שליטה בכעסים ולקיחת אחריות היא אתגר עבור כולנו בחיי היום יום .
״אחד המאפיינים הבולטים של אנשים חזקים הוא היכולת לבקש עזרה"
מתעניינים בטיפול בכעסים עם רינת ונטורה? צרו קשר או השאירו פרטים ונדבר בהקדם!
כעס הוא תגובה רגשית טבעית אשר כולנו חווים מסיבות כאלה ואחרות. מקורה של תגובה רגשית זו היא באינסטינקט ההישרדותי הבסיסי הילחם או ברח, אך במציאות בה אנו חיים כיום, המצבים ההישרדותיים להם סייעה תגובה זו בעבר לא מתקיימים עוד, אך אנו עדיין חווים את אותן התחושות גם במצבים בהם אין סכנה לחיינו.
על אף שכאמור כעס הוא תגובה טבעית לחלוטין, עלינו לדעת להתמודד איתו, לשלוט בו ולהביע אותו בצורה בריאה ותקינה. כאשר אדם איננו מצליח לנהל את כעסיו והוא מתנהג בצורה אגרסיבית לסובביו, עליו לפנות אל טיפול בכעסים על מנת לקבל את הכלים הנדרשים לכך.
בסופו של יום, כולנו כועסים מדי פעם, לעיתים קרובות יותר או פחות, ולכן הכלים להתמודדות עם כעס הם כה חשובים. כאשר אדם כועס ומרגיש ממורמר מדי יום ביומו אך איננו יודע כיצד להביע את כעסו ולשחרר את התחושות הלא נעימות, הוא עלול להישאר מתוסכל ואף להגיע למצב בו הוא איננו יכול עוד להכיל את רגשותיו, אשר מכלים אותו ואת הכוחות שבו מבפנים.
על אף שהדרך האיסטינקטיבית להבעת כעס היא בתגובה אגרסיבית, אנו חיים בחברה אשר איננה מכילה אגרסיביות קיצונית אשר עלולה להידרדר לאלימות מילולית ופיזית, וישנם אין ספור חוקים ונורמות חברתיות אשר מדירות התנהגות שכזאת.
במהלך טיפול בכעסים, המטופל לומר כיצד לשלוט בתגובותיו כאשר הוא מתמודד עם כעסים, ואף מקבל כלים כיצד להביע אותם בצורה בריאה ולתעל אותם לאפיקים חיוביים. יתר על כן, לקיחת אחריות על ההתנהגות והרגשות שלנו היא צעד חשוב במהלך הטיפול בכעסנו.
כאשר אדם מבין כי הוא איננו שולט בכעסיו וכי תגובותיו קיצוניות ובעייתיות, הקושי להתגבר על הבושה ולפנות לעזרה הוא איננו פשוט, אך ללא ספק פניה לאשת המקצוע הנכונה יכולה לסייע להתגבר על החשש והבושה ולהתחיל בתהליך שישנה את חייו.
רינת ונטורה היא בוגרת וינגייט לטיפול התנהגותי קוגניטיבי ולטיפול בכעסים, והיא תשמח לסייע גם לכם לעשות תהליך אישי ולהתחיל לשלוט ברגשותיכם. מעוניינים בפרטים נוספים? צרו קשר דרך האתר ונחזור אליכם בהקדם.
כעס הינו רגש משני מופיע כתגובה נפשית ופיזית למצב מסוים. פעמים רבות קורה שהתגובה אינה תואמת את המציאות ומתבטאת בצורה מאוד מוחצנת. כאשר הכעס יוצא מכלל שליטה האדם מרגיש שהוא הגיע לקצה הן בפן הנפשי ולפעמים בפן הפיזי אשר מוביל לעיתים גם לאלימות. אלימות מילולית, אלימות פיזית (תגרה ) פגיעה ברכוש ואף מקרים קיצוניים הרבה יותר. כעס הינו גם דרך לפורקן של לחצים שנצברו בחיינו, למרות שכעס נתפס בעיני הרוב לרגש שלילי יש בו גם היבטים חיוביים בעיקר כאשר הוא מעורר אצלנו את האסרטיביות אשר חשובה לנו להישרדות היום יומית שלנו.
אובדן שליטה בכעס עלול להביא את הסובל ממנה לקיצון מוגזם והחרבת הטוב שבחייו. לקיחת אחריות והבנה מהו הטריגר של הכעס ובעיקר שליטה על הכעס הוא פקטור נחוץ ביותר. אפשרי ללמוד כיצד ליישם שליטה בכעסים טיפול הוא המקום הנכון על מנת ליישם זאת. כאשר מחליטים לקחת צעדים פשוטים ושליטה על החיים אך כמו בכל דבר זה דורש עבודה עצמית ותרגול יום יומי.
רינת ונטורה מחברת הספר "הכוח שבי", מלווה אנשים בתהליכים משני חיים , מוטיבטורית ומדריכה אנשים להעצמה אישית באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי.
כעס קשור לתגובת "הילחם, ברח או הקפאה" של מערכת העצבים הסימפתטית; זה מכין בני אדם להילחם. אבל לחימה אין פירושה בהכרח אלימות, וניתן לנתב אותה להתמודדות בריאה, עם כלים מעשיים שניתן לתרגל במהלך מפגשי שליטה בכעסים טיפול.
כמובן שכעס שמתרחש בקלות או בתדירות גבוהה עלול לערער מערכות יחסים או לפגוע בבריאות הגופנית בטווח הארוך. שחרור ממושך של הורמוני הלחץ המתלווים לכעס עלול להרוס נוירונים באזורים במוח הקשורים לשיפוט ולזיכרון לטווח קצר, ולהחליש את המערכת החיסונית.
מבחינת אנשים שנאבקים בכעס כרוני, או אנשים שחווים התפרצויות זעם בודדות, לימוד מיומנויות לזהות ולנווט את הרגש העוצמתי הזה במהלך שליטה בכעסים טיפול, מוביל לצמיחה ושינוי. כעסני, פיוז קצר, אופי "עצבן" הם רק חלק מן התגיות המודבקות על אנשים אשר מתקשים לשלוט בכעסם. דפוסי התנהגות ניתנים לשינוי, וזה כבר הוכח מחקרית – יש האומרים כי יש לנו מוח גמיש וזה עניין של החלטה והבנה שתמיד אפשר גם אחרת.
טיפול קוגניטיבי לניהול כעסים מסייע לאנשים להבין את הכעס, לזהות את הטריגרים שלו ולפתח מיומנויות לנהל את המחשבות והרגשות שלהם.
כמעט כל אדם חווה כעס בשלב מסוים של חייו, אבל רגש זה הופך להיות בעייתי כשהוא מתרחש בתדירות גבוהה או כשחומרת הכעס מפריעה למערכות יחסים, בעבודה, בכבישים ובדימוי העצמי ובכך "הכעסן" משלם מחיר כבד מדי.
רינת ונטורה, בוגרת וינגייט לטיפול קוגניטיבי התנהגותי, עם ותק של שנים רבות בתחום, מלווה מבוגרים וצעירים בתהליכי שליטה בכעסים טיפול עד לשינוי המיוחל.
" תחילתו של הכעס בשיגעון , וסופו בהבעת חרטה " - פיתגורס
לפרוק מבלי לאבד שליטה- איך עושים את זה?
בתור בני אנוש, רגשות הם חלק בלתי נפרד ואף חשוב מאוד ממי שאנחנו. רגשות הם אחד הדברים המהותיים ביותר המבדילים את בני האדם מהבינה המלאכותית. כעס הוא רגש לגיטימי שמותר ואף רצוי להביא לידי ביטוי כדי להוציא את התחושות הלא נוחות החוצה ובכך להשתחרר מהן, וגם כדי ליידע את הצד השני אם ישנו בכך שדבריו או מעשיו אינם מקובלים ועוררו תחושות לא נוחות.
מתי הכעסים הם כבר מעבר לרגש לגיטימי?
כאשר מדובר על התפרצויות היוצאות ללא שליטה וגם באופן לא פרופורציונאלי לנסיבות, באופן הפוגע באדם קודם כל. הפגיעה יכולה להיות בתחושה לא טובה שהוא חש לאחר הוצאת הכעס או אפילו כאבים פיזיים. במיוחד כשכעס מודחק, זהו מתכון ל"התפוצצות" של הדברים, לתגובות אגרסיביות מדי או פתאומיות שמפתיעות לא רק את הסביבה אלא גם את האדם עצמו. כעס שאינו מנוהל ואינו נשלט ממלא את האדם בתחושת קורבנות ומירמור. באמצעות טיפול מתאים ניתן לנווט ולנתב את תחושות הכעס, את אותה אנרגיה שיש לפרוק לנתיבים אחרים ולהביא למצב של שליטה בכעסים.
הדבר הראשון- לזהות את הטריגרים
כדי לנתב את הכעס שנוצר למקומות אחרים ולנהל אותו בצורה נכונה חשוב קודם כל לזהות את הטריגרים המעוררים את תחושות הכעס ולהבין מדוע הם מעוררים אמוציות חזקות כאלה. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מסייע למטופל קודם כל לזהות את הטריגרים המעוררים בו תחושות כעס. לרוב מדובר על גורמים הקשורים לדפוסי חשיבה מסויימים, נובעים מהתנסויות עבר או מערכות יחסים מורכבות, וכל מקרה דומה במעט, גם אם אינו קשור ישירות לסיטואציות אלה, "מקפיץ" אליהן וגורם ליצירת אמוציות חזקות. זיהוי של אותם דפוסי חשיבה, אמונות או מקרים שקרו בעבר. זיהוי זה והשיחות עליו תוך מציאת אמונות או דפוסי חשיבה חדשים שיחליפו את אותם דפוסי חשיבה ישנים ומחלישים, הם החלק הראשון בטיפול קוגניטיבי התנהגותי.
לאחר שיחות ולמידה: תרגול להפנמה והטמעה
החלק השני בטיפול, מעבר לחלק הקוגניטיבי בו מתבצע ניתוח הדברים והבנתם מגיע החלק ההתנהגותי שהוא החלק היישומי של הדברים. החלק ההתנהגותי כולל תרגולים באמצעות סימולציות מול המטפל וגם תרגולים שעל המטופל לעשות בבית, במיוחד בסיטואציות שהוא מכיר אותם כנפיצות. בגלל השילוב בין הבנת הדברים ודיבור עליהם לבין קבלת ארגז כלים להחלפת האמונות או הדפוסים אותם יהיה ניתן ליישם "על רטוב". יתרון משמעותי של שיטה זו הוא היותה שיטת טיפול מובנית בה נקבעים יעדים קצרי טווח בדרך לשינוי הרצוי. הטיפול אורך לרוב עד חצי שנה והאפקט הוא ארוך טווח.
רינת ונטורה כץ היא מטפלת בשיטת טיפול קוגניטיבי התנהגותי היעילה להתמודדות עם מגוון רחב של בעיות מבד שליטה בכעסים: דיכאון, חרדה, הפרעות שינה ואכילה ועוד.
רוצים לשמוע עוד על הטיפול?
טיפולים נוספים
השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם!
מיתוג עסקי - ליעד פתרונות
טיפול בכעסים | טיפול בהפרעת פאניקה | טיפול בדימוי עצמי נמוך | טיפול בחוסר ביטחון עצמי | טיפול קוגנטיבי התנהגותי במבוגרים | טיפול בחרדה
טיפול קוגנטיבי התנהגותי | טיפול בדיכאון ללא תרופות | טיפול קוגנטיבי התנהגותי בילדים | טיפול קוגנטיבי התנהגותי בדיכאון | טיפול בחרדות ללא תרופות | טיפול רגשי בפוביות
WhatsApp us
מתעניינים בטיפול אצל רינת?
אני מזמינה אתכם לקליניקה שלי בעמק חפר
השאירו פרטים ואצור קשר בהקדם!